23.4 C
München
joi, iulie 18, 2024

Save Chișinău / A. O. Salvați Chișinăul: Pe 4 Iunie va avea loc BikeFest la Chișinău. Vom organiza o expoziție despre istoria străzii Veronica Micle

Must read

Strada Veronica Micle (în trecut Fontannaia, M. Eminescu și Luceafărul) a fost o stradă importantă pentru orașul nostru în perioada țaristă, dar și interbelică. Strada ducea spre complexul cladirilor mitropoliei.
Complexul se afla între actualele străzi Pușkin, 31 august, Bănulescu Bodoni și str. Ștefan cel Mare. O zonă destul de impresionantă în care se aflau mitropolia, seminarul teologic din Chișinău, case de locuit pentru profesori, faimoasa Casa Eparhială, biserici, o grădină și un havuz sau un lac (în locul unde astăzi este piscina din spatele Guvernului).
Imediat după acest complex se afla un alt loc popular pentru chișinăuieni – Grădina Publică.
În unul din planurile Chișinăului (de prin 1880) strada Fontannaia nu se întindea doar de la Armenească la Pușkin, ci continua până după Grădină – actuala stradă Anatol Corobceanu. În mai multe planuri și scheme totuși apar ca două străzi diferite.
În perioada sovietică strada își pierde din însemnătatea ei inițială și are mai mult statutul de stradă culturală întrucât se deschide aici teatrul pentru copii „Luceafărul”.
De scriem toate astea? Pentru că pe patru iunie, în cadrul BikeFest #day2: Străzi pentru oameni, vom organiza o expoziție despre istoria străzii.
Va fi frumos.
Aici vedeți evenimentul și ce activități vor mai fi pe parcursul zilei – https://fb.me/e/1DCJJZAKm
- Advertisement -spot_img

More articles

Lasă un răspuns

- Advertisement -spot_img

Latest article