23.4 C
München
joi, iulie 18, 2024

Radu Hossu : Sosesc Bradley-urile (60 de bucăți) alături de antiaerienele Avenger în Ucraina

Must read

Rezumatul de noapte (13.02 ora 05.50):  Au sosit Bradley-urile (60 de bucăți) în Europa alături de antiaerienele Avenger (sisteme antiaeriene puse pe Humvee-uri), într-un port din Germania și probabil la ora asta sunt încărcate sau deja pe drum spre Ucraina!

RemasterDirector_5122f8b34
  • Bakhmut: Rezistă! Astăzi intră în vigoare interdicția tuturor civililor și voluntarilor să mai intre în oraș. Acesta este un indicator care generează două scenarii diferite: (1) ucrainenii se pregătesc să se retragă sau (2) pregătesc orașul pentru cazul în care rușii sparg liniile defensive și au nevoie să se retragă, dar momentan rămân acolo. Intuiția îmi spune că este vorba de al doilea scenariu.

Bakhmut este atacat de cam 8 luni de zile și nu a căzut. Pozițiile defensive ucrainene sunt extrem de bine poziționate și chiar dacă vor face (ce a mai rămas din oraș) ferfeliță, rușii vor plăti un cost uriaș pentru a-l captura. Însă cel puțin pentru moment, nu cred că orașul va pica și nici că ucrainenii se vor retrage.

În nord rușii au cucerit Krasna Hora, după ce ucrainenii s-au retras pe culmile din vestul localității, de unde le generează rușilor pierderi în continuare.

La sud, Armata Ucraineană a detonat un pod peste T0504, drumul de legătură ce trece prin Ivanivske, pe unde am intrat în Bakhmut de 2 ori în octombrie și noiembrie. Asta înseamnă că se pregătesc să le blocheze avansul din sud și îi forțează să se ducă spre vest (intuiesc că asta ar vrea rușii, deci cred că le oferă asta, dar e o capcană), spre Chasiv Yar, unde rușii vor avea mult de suferit.

  • Frontul Lugansk. Chiar dacă ofensiva rusă a început pe toate fronturile de câteva zile și au avut ceva succes în linia Svatove-Kreminna, ieri, în pădurile de la sud de Kreminna, Armata Ukr a reușit să-i împingă înapoi pe ruși. Acesta este un indicator clar că rușii ori nu sunt pregătiți, ori îmi scapă ceva. Dar cred că nu sunt pregătiți, pentru că avansurile sunt infime, pentru ceea ce se anunța ca fiind o ofensivă furibundă și care va împinge repede liniile ucrainene în spate. Nu se întâmplă asta. Înaintarea rușilor este înceată și cu costuri uriașe.

  • Vuhledar – Frontul Sud. Acolo, serios, rușii par absolut tâmpїți. Au pierdut extrem de multe blindate în doar câteva zile, însă repetă zilnic aceleași atacuri, fără niciun succes. Iar atenția publică îndreptată spre Vuhledar îi face un mare deserviciu lui Putin, care arată absolut impotent acolo, ceea ce probabil îl va face să-i ceară lui Gherasimov să cucerească orașul cu orice preț.

Asta înseamnă slăbirea altor poziții, prin trimiterea a mai multor trupe în acele poziții. Iar asta de demonstrează cum războiul informational poate avea efecte în războiul convențional.

  • Media trupelor ruse pierdute în luptă în ultimele 7 zile este de 842, ceea ce nu s-a mai întâmplat de la începutul războiului. Iar în următoarele 2 săptămâni vom vedea multe zile în care pierderile rusești vor depăși 1000-1200 de soldați/zi, ceea ce este un nivel excepțional de mare și nesustenabil fără o mobilizare generală în rusia.

  • rusia. Mai mulți membri ai Dumei de stat consideră că nu este necesară o mobilizare, ci de un plan de încheiere a războiului. Aceste voci, chiar dacă susțin în continuare „operațiunea specială”, pot avea un efect important asupra societății ruse.
  • SUA. Președintele Biden și-a anunțat o nouă vizită în Polonia în jurul datei care marchează 1 an de zile de la începutul războiului. Mai sunt 11 zile. Cred că atunci sau până atunci va mai avea loc o întâlnire Ramstein, Ramstein-9, care va aduce noi informații legate de armamentul vestic ce ne vor bucura.
  • UK. Se negociază deja în interiorul Guvernului despre trimiterea unor rachete cu rază lungă de acțiune. Presupun că e vorba de Storm Shadow, care dispune de un focos convențional dublu decât ce există pe HIMARS acum și o rază de acțiune de…atenție: +500 km.
  • Germania. În această lună vor ajunge și primele Leoparduri alături de militari ucraineni antrenați să le foloseasca.

Din toate semnalele date de leadership-ul de la Kyiv și din toate vizitele politice anunțate (de la vizitele lui Zelensky, până la cea a lui Biden) cred că luna aceasta vom vedea o noua creștere în ajutorul oferit Ucrainei.

Pentru simbolistică, Bakhmut mai trebuie să reziste 12 zile, ca să nu-i ofere lui Putin nicio mică victorie pe 24 februarie. Însă eu cred că va rezista mai mult, dacă ucrainenii nu vor primi ordin să se retragă. Și tind să cred că nu-l vor primi până atunci.

Să nu uităm pentru ce luptă Ucraina și de ce este important și pentru securitatea noastră: valori europene, democrație, drepturi și libertăți, valorizarea vieții și a calității ei.

Așadar:
Bakhmut rezistă! Tehnica americană ajunge în Europa! Ramstein-9 deja pare promițător! Ucraina rezistă acestei ofensive mult mai bine decât se așteptau mulți!

Slava Ukraini!

Radu Hossu

- Advertisement -spot_img

More articles

Lasă un răspuns

- Advertisement -spot_img

Latest article