– Harkiv. Situația frontului aici a rămas neschimbată, însă rușii încep să-și concentreze forțe la sud de Harkiv, ceea ce ar indica o intenție de a proteja acest front, însă asta are alte implicații despre care voi scrie mai jos.
– Bătălia pentru Donbas. Partizanii ucraineni din Lysychansk au detonat o baracă cu ruși, omorând 12 dintre aceștia. Astfel, 12 mame vor primi o Lada din partea guvernului rus (nu glumesc, există reclame în rusia prin care familiile soldaților ruși morți, vor primi compensație o mașină Lada!)
– Bătalia pentru Donbas. Izium-Sloviansk. Surse (ATENȚIE!!! Sunt surse din teren, nu sunt confirmate oficial) indică o mișcare de trupe dinspre linia care ar fi trebuit să cucerească M-03 și să avanseze înspre Sloviansk, însă pare-se că miscarea este spre nord, înspre Harkiv. Inclusiv surse rusești indică faptul că o parte importantă din forțele lor s-au retras spre Kupyansk. Poate pentru pauză operațională și reparații. Informații oficiale din Borova (nord-est de Izium) indică o scădere semnificativă a prezenței ruse în acea zonă. Puținele atacuri rusești la sud de Izium au fost oprite, iar rușii au fost respinși.
– Bătălia pentru Donbas. Linia Sloviansk-Kramatorsk. Dacă informațiile de mai sus se confirmă, atunci această zonă extrem de bine fortificată nu va cădea în mâinile rușilor, iar Bătălia pentru Donbas va fi un eșec răsunător pentru rusia (reamintesc că aproximativ 50% din teritoriul Donetsk Oblast este în continuare în controlul Ukr).
– Bătălia pentru Donbas. Linia Siversk-Bakhmut.
Nord (Siversk): Mai multe atacuri rusești la nord și est au fost respinse, rușii fiind forțați să se retragă.
Sud (Bakhmut): Se duc lupte grele în Berestrove, localitate contestată momentan. rușii au reușit însă să avanseze spre Soledar, cucerind Nova Kamianka, la 5 km de oraș.
– Axa Sud. Centrala Termică Vuledar a fost ocupată de ruși (mercenarii Wagner), Armata Ukr fiind nevoită să se retragă pentru a nu fi încercuită. Pe toată linia frontului sunt schimburi de focuri între artilerii.
– Mykolaiv. A fost bombardat în ultimele zile, nu am raportat acest lucru, din neatenție. Bombardamentele au fost efectuate cu rachete sol-aer din baterie S-300, ceea ce indică faptul că rușii au o problemă serioasă pe frontul de sud cu rachetele „inteligente”.
– Herson. Podul Antonovsky a fost bombardat din nou în această seară, la „Ora HIMARS” cum le spun deja ucrainenii atacurilor nocturne. Mai multe surse confirmă că a fost afectată structura în așa fel încât este ori distrus, ori impracticabil (de la sursă la sursă) și că inclusiv podul de pontoane ar fi fost afectat. În acest moment, aproximativ 15.000 de soldați rușii sunt practic prinși între linia de front care este la 10-15 km de oraș și râul Nipru, fără nicio linie terestră de comunicare și astfel în imposibilitatea de a se retrage.
– Herson. Podul de pontoane construit zilele trecute de ruși peste râul Inhulets, la nord-est de Herson a fost „mutat”. În acest moment Armata Ukr are în raza de acțiune a artileriei toate nodurile logistice ce aprovizionează flancul Herson dinspre Zaporojie sau Crimeea.
– HIMARS and Co. Ieri noapte încă 2 depozite au fost distruse, unul în Lugansk și unul în Herson Oblast, iar un post de comandă și unul de observație din Herson Oblast, la fel, distruse cu ajutorul acestora. În total, peste 50 de obiective de acest gen au fost distruse în ultimele 3 săptămâni, iar impactul acestor atacuri asupra capacității armatei ruse este înfiorător.
– Germania. 3 MARS II (echivalentul M270 din UK, aproape identice ca eficiență cu HIMARS-urile Americane) au fost livrate, alături de alte obuziere autopropulsate Panzerhaubitze 2000 de 155 mm și 6 antiaeriene mobile Gepard.
– Bulgaria. Fiind una dintre cele 2 țări aliate încă producătoare de obuze de calibrul 152 mm, trimite constant muniție, anunță și le mulțumesc oficialii ucraineni. Noi ori nu trimitem, ori nu anunțăm. Sper că e a doua variantă.
–-
La cât de frânt mă simt nu aș fi scris acest rezumat decât mâine dacă nu aș fi citit în G4 Media imbecila declarație a lui Gheorghe Flutur, Președinte CJ Suceava nu ar fi declarat că „TIR-urile care merg spre Ucraina [cu ajutoare – nota personală] ne-au distrus drumurile și ne-au încurcat fermierii în strângerea recoltelor”.
Este o declarație revoltătoare. De ce? Pentru că denotă incapacitatea de a înțelege chiar baza umanității: ajutorul celui de lângă tine, căruia îi este greu. România nu duce lipsă de fonduri pentru infrastructură și pentru repararea acelor drumuri. Dacă ăsta este costul plătit de suceveni, că au drumurile „distruse” (ceea ce eu nu cred că-i chiar așa), Flutur ar face bine ori să acceseze fonduri europene pentru repararea lor, ori să-și ia zborul.
În afară de inumanitatea care transpiră din această declarație care m-a înfuriat, se observă și o inadecvare totală a leadershipului nostru politic, Gheorghe Flutur fiind unul dintre proeminenții lideri ai unuia dintre partidele de guvernământ. Ceea ce este inacceptabil și sper ca ceilalți lideri ai acelui partid să se delimiteze de astfel de imbecilități.
Antropologia ne învață, dacă nu altă știință, faptul că suntem ființe sociale și că ajutorul pe care-l oferim altora ajută la dezvoltarea societății. De aia am reușit să generăm această civilizație, pentru că am colaborat. Iar colaborarea înseamnă în primul rând ajutor reciproc. Umanitatea mai înseamnă că îți pasă de celălalt, iar prin puterea exemplului tău reușești să convingi și alți oameni să o facă. Asta mută societate înainte cu câte un cm pe zi. Un cm azi, unul mâine și uite așa, încet, dar sigur, avem o societate mai bună.
Norocul meu este că văd zilnic exemple de oameni care fac fapte bune pentru oamenii pe care nu-i cunosc, iar voi, cei de aici, care mă citiți (unii) de peste 5 luni, care susțineți cauza ucrainei sunteți cu adevărat ambasadorii României, în vremea când liderii noștri aleși, în marea lor majoritate sunt contraexemple. Nu că ați avea nevoie de sfatul meu, dar continuați să faceți fapte bune pentru cei din jurul vostru, oricât de mici ar fi ele, zilnic. Și așa schimbăm cu toții societea. Centimetru cu centimetru. Exemplu cu exemplu.
Revenind la conflictul din Ucraina: Fac o predicție curajoasă: Bătălia pentru Donbas este pierdută de rusia. Nu cred că mai au capacitatea militară să cucerească restul Donetsk Oblast, ceea ce este un alt eșec răsunător.
Contraofensiva pentru Herson este esențială pentru tot flancul sudic, iar momentan, ucrainenii au o superioritate și numerică și de echipament și de intelligence, deci au șanse de reușită, însă este mult prea devreme pentru o predicție aici. Însă o victorie în această contraofensivă ar deschide noi oportunități de împingere a rușilor din tot flancul sudic.
Mă întrebați mulți ce face Andrei: am vorbit cu el azi prin videocall (mulțumesc Starlink) și este impresionat de susținerea și grija pe care i-o purtați. Mi-a dat lista medicală necesară și cea de echipamente de securitate, deja am început să cer oferte în stânga și în dreapta și vă voi ține la curent.

Slava Ukraini!

Lasă un răspuns