1.6 C
München
duminică, decembrie 8, 2024

Marco Badea „cele mai importante informații din ziua cu numărul 71 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina”

Must read

Am rezumat mai jos cele mai importante informații din ziua cu numărul 71 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina, culese și verificate de la ora 09:30 până la ora 19:45. În rest, vă îndemn să aruncați o privire în LIVE TEXT-ul pe care îl ținem pe Digi24.ro de când a început invazia rusă (/bit.ly/3s9ElJC), pentru că acolo vă punem la curent cu info pe larg, foto și video care au legătură cu cele mai noi evenimente.


🔴 Aleksandr Lukașenko a declarat joi că nu s-a așteptat ca războiul din Ucraina să dureze atât de mult și pretinde că a „făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-l opri”, dar că Ucraina „a provocat” Rusia, relatează Euronews, citând un interviu pe care Lukașenko l-a acordat AP. Lukașenko susține, de asemenea, că Ucraina „a provocat” Rusia și a insistat că Belarusul „susține pacea”.
🔴 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi lansarea unei platforme online de finanţare participativă, pentru a ajuta ţara sa în războiul împotriva invadatorilor ruşi şi pentru a reconstrui infrastructura ţării, transmite AFP. „Cu un singur click, puteţi dona fonduri pentru a-i sprijini pe apărătorii noştri, pentru a ne salva civilii şi a reconstrui Ucraina”, a declarat Zelenski în engleză, într-o înregistrare video difuzată pe Twitter.
🔴 Platforma se numeşte United24, iar „toate fondurile vor fi transferate băncii naţionale a Ucrainei şi atribuite ministerelor vizate”, a arătat preşedintele. El a promis că vor fi publicate „o dată la 24 de ore” rapoarte privind distribuţia banilor primiţi ca donaţii. „Doar împreună avem posibilitatea de a opri războiul şi de a reconstrui ce a distrus Rusia”, a mai spus Zelenski.
🔴 AFP observă că şeful statului ucrainean foloseşte frecvent internetul şi reţelele sociale, de la începutul războiului, pentru mobilizare şi pentru a atrage atenţia asupra ţării sale. Platforma va fi găzduită pe site-ul u24.gov.ua, care precizează că fondurile vor fi alocate pentru „apărare şi deminare”, „asistenţă medicală” şi „reconstrucţia Ucrainei”.
🔴 Pagubele fizice aduse clădirilor și infrastructurii Ucrainei în urma atacurilor Rusiei au ajuns la aproximativ 60 de miliarde de dolari și vor crește și mai mult pe măsură ce războiul continuă, declara la sfârșitul lunii aprilie președintele Băncii Mondiale, David Malpass. El a precizat că estimarea preliminară a costurilor „restrânse” ale pagubelor nu include costurile economice în creștere ale războiului pentru Ucraina.
🔴 O comisie parlamentară italiană a deschis o anchetă privind „dezinformarea” la TV, după o dezbatere aprinsă privind aparițiile frecvente ale oaspeților ruși la programele de știri ale țării în ultima perioadă, de când Rusia a invadat Ucraina, scrie Reuters. Comisia parlamentară pentru Securitatea Republicii (Copasir), care supraveghează serviciile de informații, a declarat miercuri că i-a convocat pe șefii rețelei de televiziune de stat din Italia, ai agenției de securitate de stat și ai organelor de supraveghere a comunicațiilor. Comisia a declarat că analizează „activitatea de interferență străină și dezinformare, cu referire specială la conflictul dintre Rusia și Ucraina”. Prim-ministrul italian Mario Draghi a adoptat o atitudine dură cu privire la acțiunile regimului de la Moscova, după invadarea Ucrainei în 24 februarie, dar sondajele de opinie arată că în Italia, spre deosebire de celelalte state europene ale G7 (cele mai puternice șapte economii ale lumii), Marea Britanie, Franța și Germania, există puțin sprijin public pentru trimiterea de arme către Ucraina.
🔴 De asemenea, radiodifuzorul public italian RAI și cele patru canale private principale ale sale găzduiesc în mod regulat jurnalişti ruși la talk-show-urile politice pentru a dezbate cu omologii lor italieni despre război, o abordare care a accentuat diviziunile în țară. În timp ce unii comentatori spun că este corect să auzim ambele părți ale conflictului, alții condamnă acordarea de spațiu mediatic și numesc acest lucru „propagandă rusă”.
🔴 Disputa s-a intensificat duminică, când ministrul rus de externe Serghei Lavrov a ales canalul privat italian Rete 4 pentru a acorda primul său interviu pentru o rețea de televiziune europeană de la începutul invaziei ruse. Criticii au spus că intervievatorul lui Lavrov nu a reușit să-l provoace sau să-l întrerupă suficient pe oficialul rus. Unii au spus că șeful diplomației de la Moscova nu ar fi trebuit să fie intervievat deloc. Draghi însuși a intervenit în dezbaterea de a doua zi, spunând că interviul „nu a fost prea bun”. Unii experți politici au început să refuze să participe la talk-show-uri în semn de protest față de faptul că spațiul de emisie a fost acordat celor pe care ei îi definesc drept actori ai propagandei ruse.
🔴 Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a discutat telefonic cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cei doi şefi de stat au rezolvat o dispută privind o vizită a primului la Kiev care fusese refuzată, a anunţat joi biroul prezidenţial de la Berlin.
🔴 La cererea Statelor Unite, autoritățile din Fiji au confiscat un iaht de 300 de milioane de dolari care aparține oligarhului rus Suleiman Kerimov, a anunțat joi Departamentul de Justiție al SUA.
🔴 NATO îşi va întări prezenţa în jurul graniţelor Suediei şi în Marea Baltică în timpul procesării unei potenţiale cereri de aderare la alianţa militară a ţării nordice, a declarat joi pe postul public SVT secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, transmite Reuters.
🔴 Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației a avertizat joi că cu privire la riscurile cu care s-ar putea confrunta companiile aeriene din cauza războiului din Ucraina. EASA spune că printre acestea se numără posibile atacuri cibernetice și chiar lovirea accidentală a unor avioane civile, scrie Reuters.
🔴 Autorităţile spaniole au reţinut un blogger ucrainean prorus, în baza unui mandat internaţional de arestare pentru trădare.
🔴 Germania a semnat contracte pentru închirierea a patru terminale plutitoare în vederea importării de gaze naturale lichefiate (GNL), în parteneriat cu firmele de utilităţi RWE AG şi Uniper SE, în scopul reducerii dependenţei energetice de Rusia.
🔴 De pe frontul ruso-ucrainean, un reporter CNN a aflat povestea deopotrivă dură și emoționantă a unei familii devastate de război. Un tânăr lunetist a murit luptând în Donbas, în 2018. Acum, mama lui apără Ucraina. Este chiar la Azovstal, unde este în desfășurare cea mai dramatică situație a momentului.
🔴 Ocupanţii ruşi vor să organizeze pe 9 mai o „paradă a prizonierilor” ucraineni în Mariupol, oraşul-port de la Marea Azov, a anunțat Petro Andriuşcenko, consilierul primarului din Mariupol. Oficialul ucrainean susține că rușii intenţionează să îmbrace 2.000 de civili – pe care îi reţin în prezent în lagăre de filtrare din zonă – în uniforme ale armatei ucrainene, urmând ca imagini cu aceştia să fie difuzate de televiziunile ruse.
🔴 Numărul soldaților ruși care au murit până acum în Ucraina este mai mare decât în Afganistan, când Rusia a pierdut 15.000 de militari, a declarat la Sky News un fost ambasador britanic în Rusia.
🔴 Problema securității alimentare globale nu poate fi rezolvată fără reluarea producției agricole în Ucraina și a producției rusești de îngrășăminte pentru piața mondială, a spus secretarul general al ONU, Antonio Guterres, citat de Reuters. „Analiza noastră arată că războiul din Ucraina nu face decât să înrăutățească lucrurile, punând în mișcare o criză tridimensională care devastează sistemele alimentare, energetice și financiare globale pentru țările în curs de dezvoltare”, a spus Guterres în timpul unei vizite la Abuja, capitala Nigeriei. „Nu există o soluție adevărată la problema securității alimentare globale fără producția agricolă a Ucrainei și producția de alimente și îngrășăminte din Rusia și Belarus pe piețele mondiale, în ciuda războiului”, a adăugat acesta.
🔴 Dubai a devenit un refugiu pentru rușii bogați, care fug de impactul sancțiunilor occidentale instituite ca urmare a războiului din Ucraina. Un număr mare de miliardarii și antreprenorii ruși au sosit în Emiratele Arabe Unite de la începutul conflictului. Achizițiile de proprietăți din Dubai de către ruși au crescut cu 67% în primele trei luni ale anului 2022, potrivit unui raport citat de BBC. Emiratele Arabe Unite nu au impus sancțiuni Rusiei și nici nu au criticat invazia din Ucraina. De asemenea, oferă vize rușilor nesancționați, în timp ce multe țări occidentale le-au restricționat. Se estimează că sute de mii de oameni au părăsit Rusia în ultimele două luni, însă nu există cifre oficiale exacte în această direcție. Un economist rus susține, însă, că 200.000 de ruși au plecat din țară numai în primele 10 zile ale războiului.
🔴 Rușii ar fi găsit un trădător în rândul ucrainenilor – un fost electrician al combinatului Azovstal din Mariupol – care să le arate intrările în vasta rețea de tuneluri de sub complex, care măsoară 24 de kilometri. Informația a fost făcută publică de un consilier al ministrului ucrainean de Interne, care a mai spus că rușii își doresc atât de tare capturarea Azovstalului, încât l-au adus de la Moscova pe unul dintre propagandiștii favoriți ai lui Vladimir Putin, să filmeze „victoria”.
🔴 Rusia a recreat ororile celui de-Al Doilea Război Mondial prin agresiunea sa asupra Ucrainei, a spus secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Marija Pejcinovic. Organismul a fost creat în urmă cu 73 de ani, după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu promisiunea ca un astfel de conflict să nu mai aibă loc niciodată. „Pentru Ucraina, această promisiune nu s-a realizat. Nu este eşecul multilateralismului în sine, ci rezultatul orientării violente a unei ţări”, a precizat Pejcinovic. „Am îndrăznit să credem că astfel de imagini sunt de domeniul trecutului în Europa. Ne-am înşelat. Istoria s-a întors pe continentul nostru în cel mai crud mod cu putinţă”, a adăugat reprezentanta Consiliului Europei.
🔴 În introducerea raportului său anual „Moving Forward 2022”, Pejcinovic a declarat că lecţia care trebuie învăţată este că succesul CoE şi al continentului depinde de hotărârea statelor membre „de a face ceea ce este corect”. Iar a face ceea ce este corect înseamnă „să investim în drepturile omului, democraţie şi statul de drept”, a subliniat ea. Pejcinovic a remarcat că poporul ucrainean a dat dovadă de „un curaj şi o hotărâre extraordinare” în apărarea ţării sale şi şi-a exprimat disponibilitatea „de a ajuta cu intervenţii pe măsură, atunci când violenţa va înceta”.
🔴 Mark Ayres și-a petrecut ultimele două luni în Ucraina, după ce s-a alăturat Regimentului Azov. Veteran al armatei britanice, el a spus că inițial a fost sceptic în ceea ce-i privește pe militarii din acest regiment, care a început ca o unitate paramilitară de extremă-dreapta – fapt speculat de Rusia – dar a subliniat că după ce i-a cunoscut, a constatat că nu sunt „nici monștri, nici psihopați”.
🔴 Activista rusă Nadejda Saifutdinova, din oraşul Ekaterinburg, din Urali, şi-a cusut gura în semn de protest faţă de campania militară rusă în Ucraina, a anunţat miercuri organizaţia neguvernamentală OVD-Info, care contabilizează arestările ce au loc la manifestaţii ale opoziţiei ruse în ţară, informează EFE.
🔴 Apărătorii ucraineni baricadaţi în uzina Azovstal din Mariupol, continuă să opună o „rezistenţă supraomenească” împotriva trupelor ruse care au luat cu asalt fostul combinat siderurgic. Comandantul regimentului Azov, locotenent-colonelul Denis Prokopenko, a declarat că în interiorul complexului au loc „lupte grele şi sângeroase”, în timp ce militarii ucraineni încearcă să-i „fixeze” pe atacatorii ruşi, pentru a opri înaintarea acestora, informează CNN.
🔴 Un avion Il-80 care ar servi ca post strategic de comandă într-un eventual război nuclear a participat miercuri la repetiţiile de la Moscova pentru apropiata celebrare a Zilei Victoriei, în 9 mai.
🔴 După ce Ucraina a încheiat anul 2021 cu un produs intern brut (PIB) istoric de 195 de miliarde de dolari, toate estimările pentru anul în curs arătau optimist. Războiul care a izbucnit a spulberat însă toate planurile economice ale țării. Datele de la sfârșitul lunii aprilie arătau că armata rusă a distrus 30% din infrastructura Ucrainei, ceea ce a dus la daune în valoare de 100 de miliarde de dolari. Pierderile totale pentru economie, atât directe, cât și indirecte, au ajuns deja la peste 560 de miliarde de dolari, potrivit șefului biroului președintelui Volodimir Zelenski, Andriy Yermak. Invazia pe scară largă a Rusiei a forțat peste cinci milioane de oameni să fugă din Ucraina. Aproximativ 60% dintre întreprinderile mici și mijlocii sunt în prezent închise sau suspendate. Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, economia Ucrainei se va contracta cu 45% în 2022, scrie Kyev Independent. „Acest lucru este deja terifiant. Aceasta înseamnă că nu mai avem o treime din economia noastră”, a declarat directorul adjunct al Centrului pentru Strategie Economică, Maria Repko.
🔴 Informaţiile operative furnizate de SUA armatei ucrainene au permis eliminarea mai multor generali ruşi în apropierea frontului din Ucraina, a dezvăluit miercuri publicaţia New York Times, citând surse anonime din cadrul serviciilor de informaţii americane. Citând mai mulţi înalţi responsabili americani, cotidianul american a scris că, dintre cei 12 generali ucişi de forţele ucrainene, „mulţi” au fost localizaţi cu ajutorul serviciilor de informaţii americane. Consiliul de Securitate Naţională din SUA (NSC) a calificat drept „iresponsabilă” afirmaţia potrivit căreia Statele Unite ar fi ajutat Ucraina să ucidă generali ruşi. „SUA furnizează informaţii operative referitoare la situaţia de pe câmpul de luptă pentru a-i ajuta pe ucraineni să-şi apere ţara”, a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a NSC.
🔴 63% dintre români sunt mulţumiţi de cum a reacţionat Uniunea Europeană de la începutul războiului din Ucraina, peste media europeană de 52%, arată un sondaj Eurobarometru Flash realizat în toate statele membre. Majoritatea românilor consideră că, de la începutul invaziei, UE a dat dovadă de solidaritate (78%), reacţia sa fiind caracterizată de unitate (70%) şi rapiditate (64%).
🔴 Sprijinul pentru sancţiunile impuse Rusiei în urma atacului său militar împotriva Ucrainei este, de asemenea, foarte ridicat. Marea majoritate a europenilor (80%) aprobă sancţiunile economice împotriva Rusiei, iar 79% dintre europeni aprobă sancţiunile împotriva oligarhilor ruşi pentru a impune costuri economice şi politice clare elitei politice ruse responsabile de invazie. Două treimi dintre europeni (67%) aprobă faptul că UE finanţează achiziţionarea şi furnizarea de echipamente militare Ucrainei. În plus, 75% consideră că războiul din Ucraina arată că „avem nevoie de o cooperare militară sporită în cadrul UE”.
🔴 ”Ruşii nu îşi respectă promisiunea de încetare a focului” la complexul siderurgic Azovstal din Mariupol, ultimul bastion ucrainean în acest oraş port devastat de bombardamente, a afirmat joi un comandant al batalionului Azov care apără oţelăria, informează AFP. „Ruşii nu îşi respectă promisiunea de armistiţiu şi nu permit evacuarea de civili”, în continuare refugiaţi alături de combatanţi în subteranele acestei imense uzine, a afirmat Sviatoslav Palamar, comandant-adjunct al regimentului Azov într-un mesaj video pe Telegram. Kremlinul a afirmat înainte de aceasta că mai multe coridoare umanitare „funcţionează” la Azovstal şi că armata rusă respectă acolo acordul de încetare a focului pe care l-au anunţat cu o zi înainte pentru joi. În înregistrarea sa video, Palamar a salutat încă o dată „rezistenţa” şi „eroismul” ultimilor combatanţi aflaţi încă în uzina Azovstal.
🔴 Kremlinul a negat că trupele ruse au luat cu asalt uzina Azovstal din orașul-port Mariupol, din sudul Ucrainei, unde luptători și civili ucraineni se adăpostesc, notează Reuters. Confruntat cu o întrebare legată de o afirmație a unui înalt oficial ucrainean conform căruia trupele ruse au pătruns pe uzinei din Mariupol, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis reporterilor că ordinul anterior al președintelui Vladimir Putin de a nu o asalta a rămas în vigoare.
🔴 Oleksi Arestovici, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, a declarat joi pentru Reuters că este puțin probabil ca Ucraina să lanseze o contraofensivă în războiul său cu Rusia înainte de jumătatea lunii iunie, când speră să fi primit mai multe arme de la aliații săi. Arestovici a mai spus că nu se așteaptă ca ofensiva Rusiei în Ucraina să producă „rezultate semnificative” până pe 9 mai, când Rusia sărbătorește victoria asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.
🔴 Rusia a acuzat joi Ucraina că a bombardat două localităţi din regiunea frontalieră Belgorod, fără să facă victime, potrivit guvernatorului regiunii ruse, Viaceslav Gladkov. „Ucraina continuă să bombardeze Juravlevka şi Nehoteievka. Potrivit buletinului grupului de serviciu al Gărzii Populare Voluntare, o casă şi un garaj au fost distruse în Nehoteievka. Nu au fost victime civile”, a scris Viaceslav Gladkov pe contul său de Telegram, potrivit EFE. Conform agenţiei oficiale de presă ruse TASS, în aceste localităţi aflate la graniţa cu Ucraina a fost impusă la 23 martie starea de urgenţă după explozia unui proiectil de artilerie, posibil lansat din Ucraina. În presupusul atac şi-au pierdut viaţa trei locuitori şi au fost distruse peste 20 de case şi maşini.
🔴 Rusia a declarat joi dimineață că artileria sa a lovit peste noapte mai multe poziții și fortărețe ucrainene, ucigând 600 de luptători. Reuters relatează că ministerul rus al apărării a mai spus că rachetele sale au distrus echipamentele aviatice pe aerodromul Kanatovo din regiunea centrală Kirovohra. ⚠️ Informațiile nu au putut fi verificat în mod independent.
🔴 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit joi la telefon cu premierul britanic Boris Johnson despre posibila furnizare de armament cu rază lungă de acțiune de către Marea Britanie către Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt din Downing Street, citat de The Guardian. Cei doi oficiali au discutat despre evoluțiile pe câmpul de luptă și despre cerințele forțelor armate ucrainene, inclusiv despre furnizarea de armament cu rază lungă de acțiune pentru a preveni bombardarea civililor. Premierul britanic a subliniat, de asemenea, importanța unui proces judiciar internațional rapid și independent pentru ca responsabilii pentru atrocitățile din Ucraina să fie trași la răspundere și a oferit sprijinul permanent al Marii Britanii în strângerea de dovezi pentru crime de război, adaugă sursa citată. Cei doi lideri au convenit să vorbească din nou „în următoarele zile”, a mai spus purtătorul de cuvânt.
🔴 Autoritățile ucrainene au anunțat joi că în 2 mai trupele ruse au ocupat Consiliul Local din Chornobaivka, interogându-l și apoi răpindu-l pe viceprimar. În aceeași zi, primarul localității, Ihor Dudar, a fost spitalizat, după ce rușii i-au percheziționat casa, scrie publicația ucraineană The Kyiv Independent.
🔴 Războiul din Ucraina a transformat portul Constanța într-un punct maritim vital pentru exporturile ucrainene. Miza este vitală pentru numeroase ţări care depind de livrările de cereale din Ucraina, ţară care înainte de război exporta pe mare până la 4,5 milioane de tone de produse agricole pe lună, adică 12% din grâu, 15% din porumb şi 50% din uleiul de floarea soarelui din întreaga lume. În prezent, blocarea porturilor ucrainene este completă, de la cele din Marea Azov până la portul Odesa de la Marea Neagră, care în perioade normale era responsabil pentru 60% din activitatea portuară a Ucrainei.
🔴 Ministerul de Externe al Rusiei a anunţat, joi, că a declarat ”persona non grata” şapte diplomaţi danezi, ca răspuns la o acţiune similară luată de Copenhaga, care a expulzat 15 diplomaţi ruşi în luna aprilie, potrivit Reuters.
🔴 Șeful statului major al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a declarat joi că ţara sa are nevoie de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) pentru a se apăra împotriva rachetelor de croazieră ruseşti. După o discuţie cu şeful Statului Major Interarme din Statele Unite, generalul american Mark Milley, Valeri Zalujnîi a spus că Rusia şi-a reluat loviturile cu rachete de croazieră.
🔴 De când Vladimir Putin a declanșat ”operațiunea militară specială” în Ucraina, la 24 februarie, Yehor, un băiețel de 8 ani din Mariupol a trăit prin adăposturi și a început să țină un jurnal de război. Copilul a fost el însuși rănit și a trecut printr-o adevărată tragedie, pierzându-și bunicii. Un fragment din jurnalul în care povestește despre trauma sa a fost publicat de ministrul afacerilor externe, Dmitro Kuleba. ”De la 24 februarie și până acum, mi-au murit cei doi câini, bunica mea Halya, și iubitul meu oraș Mariupol”, a scris Yehor, 8 ani, în jurnalul pe care îl ține de când se ascunde de bombele rusești.
🔴 Nu este nicio diferență între Putin, Hitler, Stalin și Ceaușescu, dictatorii nu se schimbă, a declarat pentru TVR Garry Kasparov într-un interviu în exclusivitate. Cel mai mare jucător de șah al lumii și unul dintre cei mai puternici opozanți ai lui Vladimir Putin a ajuns miercuri în România. Kasparov a vorbit în termeni duri despre războiul declanșat de ruși în Ucraina și nu s-a ferit să-i critice pe liderii europeni care i-au permis lui Vladimir Putin să invadeze țara vecină și să omoare oameni nevinovați.
🔴 Ocupanții ruși au amplasat o statuie în stil sovietic în Mariupol, cu steagul roșu și însemnele secera și ciocanul, relatează presa rusă citată de Nexta.
🔴 Ucraina a cerut Republicii Moldova să îi ofere cele șase avioane MiG-29 care nu mai sunt utilizabile pentru a fi reparate și folosite de armata sa în războiul cu invadatorii ruși. O solicitare în acest sens a fost făcută de președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk, în cadrul întrevederii la Kiev cu președintele Parlamentului, Igor Grosu.
​🔴 Invaziile Rusiei în Georgia și Crimeea, în 2008 și în 2014, nu au avut un răspuns suficient de ferm din partea Occidentului, ceea ce i-a permis lui Vladimir Putin să creadă că poate scăpa nepedepsit pentru intențiile sale agresive față de Ucraina, a declarat, joi, ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble.
📸 Cele trei imagini din această seară evidențiază o femeie care stă în pat cu câinele ei într-un apartament din orașul estic Kramatorsk avariat de o explozie, câteva vehicule blindate ucrainene care se deplasează pe o șosea din Harkov, dar și rușii care au schimbat indicatorul de la intrarea în Mariupol. În locul celei în limba ucraineană și în engleză, aceștia au pus un indicator în care numele orașului este scris doar în limba rusă.

- Advertisement -spot_img

More articles

Lasă un răspuns

- Advertisement -spot_img

Latest article